Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
Header image header image 2  
Driftskates, DE RAGE VAN 2014 !!!! klik hier
 
 
 
Fietsen

Langs de Pannehoef

Deze route laat u kennis maken met het mooie West-Brabant: het fraaie natuurgebied De Pannenhoef met bossen en vennetjes, de buurtschap Achtmaal en de prachtige Rucphense en Landendijkse Heide. Start- en eindpunt ligt bij parkeerplaats De Bak, circa 7 km van het centrum van Etten-Leur aan de rand van De Pannenhoef. U fietst over goede berijdbare wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom; alleen in Achtmaal en Rucphen bent u even in de bebouwde kom. Onderweg zijn er verschillende terrassen, cafés en restaurants, verder kunt u genieten van de schitterende natuur en mooie vennen.

 

  DE VLIEGTUIG ROUTE

Je moet er voor deze fietstocht wel van houden, van vliegtuigen. Of je er bewust aan willen ergeren, om de anti-luchtvaartgevoelens nog eens flink op te laden. Want zonder imposante maar lawaaiige vliegtuigen gaat het niet, dit rondje Schiphol van ongeveer twee uur dat, in combinatie met een picknick op de speciale plek voor spotters, een bezoek aan het vliegtuigmuseum Aviodome of een bezoek aan Schiphol zelfs kan uitgroeien tot een hele dag.
Uitgangspunt is de Schipholroute, zoals die vorig jaar werd gepubliceerd door de ANWB, waarbij we het op een paar ondergeschikte punten beter denken te weten. Zoals het startpunt voor fietsers die met hun tweewielers op de auto van ver komen. Veilig parkeren kan op de grote parkeerplaats bij de geitenboerderij in het Amsterdamse bos (vanaf de A9 afslag Aalsmeer en borden volgen). Wie de fiets op de trein zet kan recht onder de passagiersterminal van Schiphol uitstappen. Daarvoor moeten we op Amsterdam Zuid/WTC zijn, wat tweemaal vijf mooie kilometers door het Amsterdamse bos aan deze route toevoegt.
Vanaf de parkeerplaats bij de geitenboerderij slaan we rechtsaf, onder twee viaducten door..Aan het einde van de weg en het bos rechtsaf over de ophaalbrug en dan meteen links de dijk op. Hier fietsen we langs de Ringvaart, de oostelijke grens van de drooggelegde Haarlemmermeer Op het water veel pleziervaart -dit is de belangrijkste verbinding tussen de Westeinder Plassen en zuidelijker gelegen wateren en het IJsselmeer, dwars door Amsterdam. Maar ook tankschepen vol kerosine, die onder de dijk door naar de opslagtanks op het vliegveld wordt gepompt.

Aan de overkant van de vaart ligt enige kilometers verderop het kleine natuurgebied Molenpoel, afgegraven veenland vol watervogels. De huizen hebben prachtig uitzicht op het watergebied,. Bij het Bolstra-gemaal fietsen we rechtsaf de polder in. Aan de ene kant van de weg dartelen de kieviten op de weiden om eventuele binnendringers te misleiden, aan de andere kant heeft de nieuwe economie de gedroomde gouden toekomst vast vertaald in supermoderne kantoorarchitectuur. Aan beide kanten is er reden tot bezorgdheid.
Bijna aan het eind van deze weg (bij rotonde rechts aanhouden), linksaf het fietspad op en zodra dat kan rechts naar de Kaagbaan. Precies hier lichten de aanstormende vliegtuigen vol zakenlieden, vakantiegangers en familiebezoekers hun wielen, waarbij het altijd weer de vraag is of het lukken zal.Het is er op deze zondagochtend een drukte van belang. Hoofdzakelijk vaders met kleine kinderen, die vanaf de schouders met hun verbaasde ogen de brullende monsters volgen richting wolken. Maar ook jonge stellen, die in elkaars armen dromerig in de felle landingslichten van de vliegtuigen staren. Taxichauffeurs halen koffie en broodjes bij de snackmobiel.

Evenwijdig aan de baan voert een mooie polderweg langs statige boerderijen naar Rozenburg, waar autoherrie zich bij het vliegtuiglawaai voegt. Voor de snelweg (A4) rechtsaf het fietspad op, recht op de 101 meter hoge verkeerstoren af. Aan de voet daarvan vervaagt de grens tussen fietspad en trottoir, iedereen fietst gewoon dwars over het grote plein tussen aankomende reizigers die hun koffers richting taxi zeulen. Het is overigens nog zoeken naar een fietsenstalling. Overal verwijzen blauwe borden naar een eindeloos aantal parkeerterreinen, maar de fietser moet op zijn instinct afgaan. Velen hebben hun rijwiel voor de ingang van Schiphol Plaza aan de ijzeren buizen geklonken, het lijkt wel een ordinair treinstation. Pas als we weer verder fietsen ontdekken we, verscholen onder een viaduct, een afgeschermde maar gratis fietsenstalling.Langs de G-pier loopt het fietspad verder, onder taxiënde toestellen door naar een andere rustplaats: een vestiging van McDonald's die speciaal voor vliegtuigspotters pal aan het begin van de Buitenveldertbaan werd gelegd. Hier is het 'sochtends vroeg al druk met ontbijters, die net passagiers hebben weggebracht, of langdurig zijn wezen stappen in de randstad of die een zwoele nacht hebben doorgebracht in het Amsterdamse bos.

Vanaf deze plaats rechtsaf langs het hek verder, tot in Schiphol-Oost, waar het allemaal begon. .

We fietsen weer omhoog de polder uit en links langs de ringvaart, de draaibrug over naar de parkeerplaats bij de geitenboerderij..

Fijne fietstocht toegewenstFietsen

catch and release, matt simons - lyrics

 

 
    nieuwsbrieven volgen ?