Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
Header image header image 2  
Driftskates, DE RAGE VAN 2014 !!!! klik hier

 
 
Dansen

HET ONTSTAAN VAN DE DANS:

Dansen bestond in de prehistorische tijden, ze hebben dat ontdekt door de tekeningen en tekens in grotten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen bleven de mensen dansen. In de Middeleeuwen schaften de kerk in Europa dansen af, maar toen de Renaissance kwam rond 1450 werd het weer populair. De eerste geschreven dansen komen uit het jaar 1670. Die werden geschreven aan het hof van Lodewijk de 16de  door Louis Pecourt. En wanneer kun je een dans een dans noemen. Als je gewoon een beetje staat te swingen en te bewegen is dat net zo goed dansen als een ingestudeerde dans precies op de muziek. Tegenwoordig dansen de mensen wat losser en soepeler dan in vergelijking met de strakke vormen die in de 13de eeuw aan het hof werden geleerd. Mensen hebben altijd gedanst.  Dansen doe je in een groep waarbij je leert om je lichaam te gebruiken om mooi te kunnen dansen. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een topsport. Waarschijnlijk kan iedereen hier zich wel in vinden.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN DANSEN:

VOLKSDANSEN:

De volksdans is een feestelijke dans. In iedere cultuur wordt er weer op en andere manier gedanst, en ook zijn er verschillende kledingstijlen. Als volksdansen je hobby is hoef je niet per sé speciale kleding aan te doen. Maar als je bijvoorbeeld een uitvoering hebt of je danst in een groep van een bepaalde cultuur is het leuk als je speciale kleding aan hebt. Bij volksdansen dans je bijna nooit met een vaste partner. Je danst in rijen of in een cirkel.

HOFDANSEN:

De mensen van adel vonden de volksdansen wel mooi, maar wilden ze chic maken. Deze chice volksdansen werden hofdansen genoemd. 

STIJLDANSEN:

De allereerste dansen zijn in de loop der eeuwen veranderd, in bijvoorbeeld groepsdansen, duo-dansen en solodansen. De stijldansen worden verdeeld in Ballroom en Latijns-Amerikaans. Ballroom kan je herkennen aan dat de vrouw en de man tegen elkaar aanstaan. De man geeft met zijn heupen de richting aan

ROLSTOELDANSEN:

Wat veel mensen niet weten, is dat rolstoeldansen een sport is die iedereen kan beoefenen. Je hoeft niet gehandicapt te zijn om mee te kunnen doen. Het is een sport die op verschillende niveaus word beoefend, voor de lol, maar ook voor een wedstrijd en niet te vergeten 1x per jaar het afdansen. Men wordt dan verdeeld in klassen: debutanten, amateurs en de selectieklasse. Er zijn verschillende vormen van rolstoeldansen. Er zijn groepsdansen, partnerdansen en solodansen. Er zijn partners die beiden in een rolstoel zitten(duodansen) maar er wordt ook met een staande partner gedanst. (combi dansen)MODERNE BALLET:

Moderne ballet of moderne dans is door mensen gemaakt, er wordt meestal met één partner gedanst. Er zijn ook dansen waarbij ze door elkaar dansen. Bijvoorbeeld country line dance, discodansen of riverdance. Er kan gedanst worden op allerlei verschillende soorten dansen, van volksdansen tot rock `n roll. Moderne ballet is ongeveer 100 jaar oud. Er bestaan allerlei verschillende regeltjes over hoe iets gedaan moet worden bij modern ballet. Bij moderne ballet wordt vaak op blote voeten gedanst; dit is veel natuurlijker dan in schoentjes. De bewegingen bij moderne ballet zijn soepel en drukken iets uit. Bij moderne dans wordt er ook veel op de grond bewogen. Het is belangrijk dat er door de houding iets uitgebeeld wordt.

KLASSIEK BALLET:

Bij klassiek ballet gaat alles volgens vaste passen en regels, een danseres mag niet zelf  iets veranderen aan een dans.

CHOREOGRAFIE:

Een choreograaf bedenkt hoe een dans gaat. Je kunt ook zeggen dat een choreograaf een verhaal omzet in dansverhaal. Een choreograaf bedenkt houdingen en bewegingen om iets uit te drukken.

MIJN DANSEN:

Ik zit op dansen bij de Boemerang. De Boemerang is een theaterschool maar er word ook gedanst.  Ik zit in theaterklas1, daar heb je zeker nog nooit van gehoord.  De dansen die maken ik en de kinderen uit mijn groep zelf. Het is niet zo dat ieder een eigen dans maakt maar bijvoorbeeld een pasje, al die pasjes bij elkaar worden een dans en al die dansen bij elkaar worden een musical. Die dansen horen steeds een vervolg te hebben, het wordt dus een verhaal. Als je een dans hebt die verdriet moet uitbeelden, dan hoort daar ook rustige of verdrietige muziek bij. Aan het begin van het nieuwe dansjaar nemen we cd’s mee dan zoeken we gelijk de liedjes uit voor alle dansen. De muziek is niet altijd modern, niet altijd Britney Spears of Shakira, soms ook nog wel klassiek. Ik dans drie uur in de week en ik vind het erg leuk om te doen.

 
 

Dansschool

catch and release, matt simons - lyrics

 

 
    nieuwsbrieven volgen ?