Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
Header image  
Freeline skates DE RAGE VAN 2015 !!!! klik hier

 
 
Een paard kopen

De prijzen hangen van ontzettend veel factoren afhangen. Verder speelt in de handel natuurlijk, oneerbiedig gezegd, altijd: “Wat de ene gek ervoor vraagt en de andere gek ervoor geeft!”

paardrijden bij de manege

 
 

Wat speelt er mee bij de bepaling van een koopprijs?

  1. -Welk paarden - of ponyras wil je kopen? Een KWPN-er of een Fries zijn natuurlijk duurder, dan een gewone Shetlander. Het is vaak ook maar net welk ras op dat moment in de mode is. Shetlanders en andere mini’s waren een aantal jaren geleden duur, omdat ze “in de mode” waren. Enige tijd later werden ze een stuk goedkoper, omdat ze weer “uit” waren en er veel meer geboren werden, dan er vraag naar was.
  2. De leeftijd van het paard of de pony. Een jong, gezond, goed gebouwd paard met een goede afstamming heeft een hoge verwachtingswaarde. Een paard van bijvoorbeeld 7 jaar, dat Z-dressuur en/of Z-springen is (en gezond), heeft al bewezen veel waard te zijn. Een paard van zo’n 15 jaar en ouder kan een heel goed leerpaard zijn voor een jonge of onervaren ruiter, maar aan een lange sportcarrière moet je dan niet meer denken. De prijs wordt daardoor lager.
  3. De gezondheid van het gehele paard en vooral van zijn benen. Is hij gekeurd door een dierenarts (altijd doen!!!)? Zijn er daarbij röntgenfoto’s van zijn benen gemaakt (vaak gebeurt dit alleen in de duurdere prijsklasse) en ziet dat er goed uit? De prijs wordt hoger!
  4. Heeft het paard stalgebreken, zoals luchthappen en weven? Dat is niet gezond, dus dat zal de prijs drukken. Eigenlijk kan zo’n paard zelfs niet verkocht worden.
  5. De maat van het paard of de pony. Voor paarden is een maat van 1.65 m. of wat meer heel geliefd. Voor pony’s geldt, dat ze vooral wanneer het om het springen gaat, groot in hun maat moeten zijn. Wanneer een D-pony over een L-parcours moet, dan doet men dat vaak liever met een D-pony met een stokmaat van 1.47 m., dan met een D-pony van bijvoorbeeld 1.41 m.  Een pony van 1.56 m. is een grote E-pony en dus geliefd voor grote kinderen. Met een stokmaat van 1.57 is het een klein paard, waar dan weer heel weinig vraag naar is. Die ene centimeter kan dan veel verschil maken in de prijs.
  6. Bij wie staat het paard te koop? Een bekende ruiter/trainer kan en zal meer voor een paard vragen, dan een onbekende particulier. Op de markt kan een paard goedkoop zijn, maar dat is niet direct de plaats waar een “beginneling” een paard moet gaan kopen
  7. De kleur kan, zeker bij bepaalde rassen, heel belangrijk zijn. Een Fries moet bijvoorbeeld altijd zwart zijn. Ook hier speelt mee, wat in de mode is. Soms zijn donkerbruine paarden in, dan weer zwarte of juist schimmels. Veel mensen vinden bijvoorbeeld ook een mooie staart en manen belangrijk.
  8. Ga je een paard kopen en durf je zelf te “handelen”? De vraagprijs is meestal hoger dan de prijs, waarvoor hij weg mag.
  9. Er staan paarden te koop, maar wat “koop” je erbij? Een halster en een touw horen erbij, maar soms verkoopt men een paard met allerlei zaken erbij, zoals dekens, transportbeschermers, zadel en hoofdstel.
  10. In welk jaargetijde staan paarden te koop? De “gewone” paarden zijn vaak in het najaar iets goedkoper, dan in het voorjaar. Dit heeft te maken met de kosten voor het op stal zetten in de winter en of men daarvoor ruimte heeft. Dit laatste speelt ook mee bij de verkoop van jonge paarden. Een fokker houdt vaak de paarden, waar hij een hoge verwachting van heeft. De andere paarden probeert hij in het najaar te verkopen. Vooral in deze tijd valt er nog wel eens wat af te dingen.
  11. Door de MKZ-crisis, varkenspest ,vogelpest enz. is er minder gefokt. Men mocht niet met merries naar de hengst of omgekeerd en KI was ook op veel plaatsen niet mogelijk. We missen dus delen van jaargangen. Dit zal de prijzen weer opdrijven.
  12. In welke economische periode wil je een paard kopen? Als het goed gaat met de economie hebben veel mensen geld over voor de paardensport. Wanneer het slecht gaat, gaan meer mensen hun paarden verkopen. Ze worden dan goedkoper.

Dit zijn een aantal belangrijke factoren, maar er kunnen nog ontzettend veel andere zaken meespelen. De vraag wat een paard mag kosten is dus niet eenvoudig te beantwoorden.

Tip 1: Vraag altijd waarom paarden te koop staan! Misschien krijg je een kletsverhaal te horen, maar soms krijg je belangrijke informatie.

Tip 2: Laat het paard voor de aankoop altijd keuren door een dierenarts en maak hierover duidelijke afspraken met de verkoper.

Tip 3: Misschien is het mogelijk, dat je hem een week (of 2 weken) op proef krijgt? Denk dan wel om de verzekering/aansprakelijkheid.

Tip 4: Vergelijk prijzen! Kijk in paardenvakbladen en kranten. Kijk op internet, want er zijn veel paarden- en advertentiesites, waar paarden te koop aangeboden worden.

Tip 5: Ga bij verschillende paarden kijken. Misschien kan je iemand meenemen, die er veel verstand van heeft?

nieuwsbrieven volgen ?
 

catch and release, matt simons - lyrics

 
    nieuwsbrieven volgen ?