Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
 
Driftskates, DE RAGE VAN 2014 !!!! klik hier

 
 
duiken

Duiken wint steeds meer aan populariteit in Nederland.
Mensen gaan niet alleen naar het buitenland om te duiken, maar ook in de Nederlandse wateren wordt het steeds drukker.

Op deze site is veel informatie te vinden over de duiksport en de uitrusting.

Veel plezier !

 
 Heel belangrijk is je duikfles. Hier zit namelijk lucht in. Dit is geen zuurstof. Het is dezelfde lucht als dat we nu inademen. Alleen in die flessen zit net zoveel lucht als in een groot flat gebouw. Die lucht hebben ze er namelijk ingeperst met een pomp. Daarom heet het perslucht. Zuurstof gebruiken ze in een ziekenhuis als iemand ziek is en slecht kan ademen. Aan de duikfles zit een kraan waar geen water uit komt. Als je die open draait komt er lucht uit. Door een soort tuinslang komt die lucht in een mondstuk. Dit zit in je mond en daar haal je adem door. Je haalt adem door je mond uit het mondstuk. Je krijgt dan lucht uit de duikfles. Je moet niet door je neus inademen. Dan krijg je lucht uit je bril en die zuigt dan vast op je gezicht. Dan krijg je een soort zuigzoen op je gezicht. Zuig maar eens op je arm dan krijg je een rode plek. Die fles loopt niet in een keer leeg als je ademt omdat er een ademautomaat op zit. Die regelt automatisch dat je voldoende lucht krijgt onder water.

Een duiker heeft ook een mes nodig. Dit is om zich los te snijden als hij vast komt te zitten. Het mes zit vast aan je been onder je knie. Je trekt dan je been omhoog en dan kun je het mes pakken. Ook zie je vaak duikers met een kniptangetje. Dan kun je jezelf los knippen uit een net of zo. Aan dit mes zit een riempje dit moet je om je pols te doen. Dan kun je het mes niet verliezen onder water.

Aan je fles zit ook een metertje. Dan kun je zien hoe veel lucht er nog in je fles zit. En er zit ook een stang aan je kraan. Als je lucht op is kun je aan de stang trekken en krijg je weer lucht. Dit is een extra hoeveelheid lucht. Je moet dan wel gelijk naar boven toe.

Om je pols heb je een duikhorloge. Daarop zit een duikrand. Als je onder water gaat zet je de stip op de grote wijzer. Dit is de minutenwijzer. Je kunt dan in een keer zien hoeveel minuten je onder water zit. Dit is belangrijk om uit te rekenen hoe lang je weg mag blijven.

Om je ander pols zit een dieptemeter. Hierop kun je precies zien hoe diep je onder water zit. Dit is heel belangrijk omdat hoe dieper je duikt hoe korter je kunt duiken. Je bent dan sneller door je lucht heen. Als je diep duikt bijvoorbeeld naar twintig meter dan adem je twee keer zoveel lucht in als hier. Iedere meter dieper zorgt er voor dat je zwaarder moet ademen, en dus meer lucht nodig hebt.

Ook heb je een kompas nodig. Je kunt dan de richting instellen waar je naar toe gaat zwemmen onder water. Dit kompas stel je in boven water. Je hoeft dan niet iedere keer naar boven om te kijken of je in de goede richting aan het zwemmen bent. Je kunt dan onder water blijven.

Heel belangrijk is je reddingsvest. Hier kun je lucht in laten lopen zodat je gaat drijven. Onder water doe je er een beetje lucht in. Je gaat dan zweven net als een vogeltje. Je komt dan niet op de bodem en gaat niet omhoog. Je kunt dan alles goed bekijken onder water zonder echt moe te worden. Doe je er meer lucht in dan ga je naar boven. Laat je lucht weg lopen ga je weer naar beneden. Net als met een luchtballon.

Ook heb je een duiklamp nodig waar geen water in kan komen Dit omdat het vaak donker is onder water. Zonlicht kan niet goed door het water schijnen. Ook veranderen de kleuren onder water. Water filtert het zonlicht en de kleur rood verdwijnt. Alles wordt wat blauwig. Als je er dan een lamp op schijnt zie je die kleur weer.


Advertentie

catch and release, matt simons - lyrics

 

 

    nieuwsbrieven volgen ?