Drenthe Flevoland Friesland Gelderland Groningen Limburg Noordholland Noordbrabant Overijssel Utrecht Zeeland Zuidholland
 
Freeline skates DE RAGE VAN 2015 !!!! klik hier

 
 
Zeedieren


De laatste twintig jaar zijn steeds meer mensen gaan duiken. Op dit moment zijn er in Nederland ruim vijftigduizend mannen en vrouwen actief in de duiksport. De meesten zullen ook regelmatig in het buitenland verkeren om in (sub)tropische wateren een extra dimensie aan hun sport te kunnen geven. Juist hier is de kans groot dat ze in aanraking komen met dieren die ze normaal nooit zouden ontmoeten.

‘’Gevaarlijke’’ zeedieren zijn dieren die voor ons wel een mogelijk gevaar op kunnen leveren, maar die in principe niet gevaarlijk zijn. Het is dus meestal het slachtoffer zelf dat door zijn of haar ongewenst gedrag of door onbekendheid met een diersoort een situatie veroorzaakt die gevaar oplevert. Het dier reageert hierbij slechts instinctief.

Een deel van deze ontmoetingen kan vervelende gevolgen hebben. Kennis over de risico’s en gevaren van allerlei zeedieren wordt tijdens de opleiding vaak niet opgedaan, maar is wel belangrijk voor de duiker en zijn of haar buddy.

In het boek ‘’Gevaarlijke’’ zeedieren (auteurs John Serton en Jos Groenen) wordt op overzichtelijke wijze informatie weergegeven. Dit boek is in deze vorm uniek en kan uitermate waardevol zijn voor duikers in een situatie waarbij men in contact is geweest met een ‘’gevaarlijk’’ zeedier.
Elke duiker zou eigenlijk dit boek in zijn tas moeten hebben voor zijn eigen en zijn buddy’s veiligheid. Verder verdient het boek een plaats in de uitrusting van duikinstructeurs en in de boekenkast van artsen geïnteresseerd in de duikgeneeskunde.
De samenstellers van dit boek verdienen een compliment voor hun inspanning en voor de belangrijke bijdrage tot het verhogen van de veiligheid bij recreatief duiken.

 

catch and release, matt simons - lyrics

 

 

    nieuwsbrieven volgen ?