Header image header image 2  
Driftskates, DE RAGE VAN 2014 !!!! klik hier
 
 
 
Eerst even inspecteren en dan spelen

 

Den Haag - Negen drukke kinderen houdt Anco Pottjewijd in de gaten. Ze vieren een verjaardagsfeestje in Bal-lorig, een grote overdekte speeltuin aan de rand van Houten.
Pottjewijd laat de jongens en meisjes met een gerust hart spelen. Hij heeft de glijbaan, de springkussens, ballenbak en de kabelbaan-met-wagentjes van tevoren zorgvuldig bekeken. Ook heeft de vader uit IJsselstein een blik geworpen op de nooduitgangen. Zijn
conclusie: „Het ziet er hier goed uit." Assistent-manager Adife Berderik maakt zich evenmin ongerust. „Kinderen lopen soms een kneuzing of schaafwond op. Daar doe je niks aan. Maar met de veiligheid zit het hier wel snor."
Vanzelfsprekend is dat niet. Integendeel: de VROM-inspectie maakte deze week bekend dat de veiligheid van veel indoorspeeltuinen onder de maat is. Een op de drie is zelfs gevaarlijk, blijkt uit onderzoek in Noord-Brabant en Limburg. Nooduitgangen waren geblokkeerd, vluchtroutes bleken niet of slecht verlicht, soms ontbrak de brandmeld-installatie of hing er brandbare versiering. De eigenaren zijn gedwongen binnen een week maatregelen te nemen.
De speeltuinen moeten meer oog hebben voor veiligheid, vindt de inspectie. Ook de gemeenten krijgen een tik op de vingers: die zouden er verstandig aan doen vaker controles uit te voeren.
Martin Holtermann van brancheorganisatie Recron vindt dat de inspectie te fel van leer trekt. „Elk incident is er natuurlijk een te veel, maar ik denk dat indoorspeeltuinen over het algemeen veilig zijn. Niemand heeft baat bij een ongeluk, dus ondernemers letten meestal heus goed op. Al is het wel dom als een nooduitgang wordt geblokkeerd door een krat bier. Maar daar kun je meteen iets aan doen en dat is ook gebeurd." Pottjewijd ziet geen reden weg te blijven. „Buiten zien speeltuinen er vaak pas gevaarlijk uit. Rubberen tegels zijn soms nergens te bekennen. Dan laat ik de kinderen liever hier hun gang gaan."

Tot nu toe

  • Het fenomeen indoorspeeltuin is beginjaren negentig overgewaaid uit Amerika. Inmiddels telt Nederland er ongeveer honderd, de tennishal of zetten een nieuwe accommodatie neer.
  • De concurrentie is moordend volgens brancheorganisatie Recron. Over de veiligheid van indoorspeettuinen is weinig bekend, realiseerde de VROM-inspectie zich. Vandaar dat onderzoek werd verricht.
  • Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ondernemers verbouwen een koeienstal of kippenschuur, vertimmeren een leegstaande...

Wat volgt

  • DeVROM-inspectie gaat na het onderzoek in Brabant en Limburg indoorspeeltuinen in heel Nederland tegen het licht houden. Ook de toestellen zelf worden onderzocht. Het nieuwe rapport is maart volgend jaar klaar.
  • Er komt waarschijnlijk een eenvoudige checklist met de belangrijkste veiligheidseisen voor indoorspeeltuinen. Zo kunnen ondernemers wegwijs worden in het 'woud aan regelgeving', hoopt brancheorganisatie Recron.
Op een landelijke bijeenkomst vraagt de branche-club binnenkort aandacht voor het thema veiligheid in indoorspeeltuinen.

 

 

 
 

Overdekte speeltuin

catch and release, matt simons - lyrics

 

 
    nieuwsbrieven volgen ?