Header image header image 2  
Driftskates, DE RAGE VAN 2014 !!!! klik hier

 
 
Borg en sleutelgeld

Vrijwel alle verhuurders vragen een borg.
De waarborgsom is een soort garantie voor de verhuurder in het geval dat de woning beschadigd wordt achtergelaten of als de huurder een huurachterstand heeft. Als alles goed gaat betaalt de verhuurder de borg na afloop gewoon terug. Er zijn geen wettelijke regels voor de waarborgsom, maar uit uitspraken van rechters kun je concluderen dat het is toegestaan om borg te vragen van maximaal een tot tweemaal de hoogte van de maandhuur. Zorg voor kwitanties zodat later aantoonbaar is dat de borg is betaald.

Sleutelgeld is niet toegestaan.
Sleutelgeld is het bedrag dat je moet betalen om de woning te mogen gaan huren zonder dat daar verder iets tegenover staat. Na afloop van de huurovereenkomst wordt sleutelgeld dus ook niet terugbetaald, zoals bij borg. Als je toch sleutelgeld hebt betaald (en dat kan bewijzen), is dit later via de kantonrechter terug te vorderen.

Bij ondertekening van een huurcontract worden ook vaak overnamekosten gevraagd en betaald. De verhuurder mag alleen overnamekosten vragen voor zgn. roerende zaken (niet 'aard- of nagelvast' aan het huis verbonden), zoals vloerbedekking en gordijnen. Dan heb je die zaken ook overgekocht en zijn ze je eigendom. Voor onroerende zaken, zoals een nieuwe keuken of douche, mag de verhuurder geen overnamekosten vragen want daar betaal je al huur voor.

Het komt ook voor dat de vorige huurder overnamekosten vraagt. Voor roerende zaken mag dat, maar je bent niet verplicht om dingen over te nemen. Wanneer je achteraf vindt dat je teveel overnamekosten betaald hebt (bijvoorbeeld onder druk) kun je de huurcommissie vragen om te toetsen of de kosten redelijk zijn. Eventueel met tussenkomst van de kantonrechter zijn de teveel betaalde kosten dan terug te vorderen (dan zijn natuurlijk wel bewijsstukken nodig).
Bij onroerende zaken, zoals een ligbad, een CV of een nieuwe keuken, moet de verhuurder toestemming voor overname geven. Ook hier geldt dat je als nieuwe huurder niets verplicht bent.
Alle onroerende zaken, ook die de vorige huurder heeft aangebracht, zijn na afloop van de huurovereenkomst in principe eigendom van de verhuurder. Bij dit soort overnames moet je dus goed (schriftelijk) regelen wat precies wordt overgenomen door wie tegen welke prijs, ondertekend door de oude en de nieuwe huurder en de verhuurder. Bedenk bovendien dat de verhuurder kan eisen dat je de woning in oude toestand terug brengt, dus het weghalen van de voorzieningen die door de vorige huurder zijn aangebracht.Een huis huren

catch and release, matt simons - lyrics

 
 
    nieuwsbrieven volgen ?